Suomesta Norjaan

(tilanne 25.1.2022-edit 31.1.2022)

Vuodenvaihteessa palasin taas takaisin samaan paikkaan Lyngenissä eli Svensby Tursenteriin (www.svensbytursenter.no). Viimeksi Lyngenintyöt loppuivat koronaan 12.3.2020. Alle olen keräillyt tietoa tämän hetken rajakäytännöistä. (en ole siis mikään rajatiedon mestari eli lue sillä silmällä)

Tällä hetkellä Norjaan pääsee kohtuu helposti. Hyvä osoite omien optioiden selvittämiseen on www.entrynorway.no. Siellä on linkki lomakkeeseen, joka on täytettävä ennen rajalle tuloa. Jos omaa koronapassin, niin se mukaan. Jos ei omaa, niin pakollinen 3-10 päivän karanteeni. Karanteenivaade poistui 26.1. Kilpisjärvellä saa ajan tullin läpi normaalisti eli jos vihreät valot ovat päällä, niin läpi vaan. Pakollinen testipaikka tulee vastaan alempana laaksossa. Jos se sattuu olemaan kiinni, niin 24 tunnin sisällä pitää käydä testissä TAI tehdä itsetesti. Kotona sitä kutsutaan kotitestiksi.

Tätä kirjoittaessani täällä Lyngenissä on sadellut reippaasti lunta kovan länsituulen saattelemana. Ensi kertaa näin kun räystäällä riippuvat jääpuikot eivät osoittaneetkaan suoraan alas vaan taipuivat muutaman asteen tuulen mukana!

Jos mäkeen olette menossa niin www.varsom.no on ehdoton aloituspaikka. Ja appi kannattanee ladata kännykkään. Karttaanhan saa näkymään myös rinteiden jyrkkyydet (Bratthetskart), joista voi sitten valita turvallisemmat reitit. Itse ainakin välttelen yli 30-asteisia rinteitä. Tiesitkö että Levi Blackin jyrkin kohta on 30 astetta?

Hengissä on helppo hymyillä, vyöryssä vituttaa. (tuntematon 2022)

Onko tie auki vai ei?
Ja jos sitten pääset Norjaan, niin on hyvä tietää minne siellä pääsee. Heän tielaitoksen ilmoitukset teistä, tunneleista, lautoista jne löytyvät osoitteesta 175.no. Pari keskeistä sanaa: instilt /avlyst /stengt meinaavat sulkua/keskeyttämistä. Sitten siellä usein seisoo notta vurdering mandag kl 11 eli funtsivat taas maanantaina klo 11. Tai alkavat funtsimaan. Ja joskus sen jälkeen tulee tieto josko myöhemmin taas vurdeerataan taikka laitetaan hommat auki. Mutta tota kannattaa seurata niin ei tule turhia ajoja niin pal.