Kaamoksen värit – Colours of Polarnight

Aurinko on pahoillaan kun ei pääse näyttäytymään. Niin pahoillaan, että haluaa pyytää anteeksi. Tai ainakin korvata aiheuttamansa menetykset. Mitä ratkaisuksi?

Siniset hetket

Onhan se hienon näköistä kun aurinko rämpii kaamoksen syövereissä ja jäljelle jää sinistä valoisuutta. Varsinkin lumiaikaan todella kaunista valoa joka ei jätä varjoja juuri lainkaan.

Helmiäispilvet

Just joo. Varsinaista pastellisävyjen ilotulitusta! Tänään näitä kurkisteli alemman pilviverhon takaa aina silloin tällöin. Mielestäni lähes revontulien veroisia ilmestyksiä. Ja harvinaisempia. Eikä tarvitse valvo öisin.

Revontulet

Kun auringon omat eväät käyvät vähiin kutsutaan apuun avaruuden apureita. Paikalle pamahtaa revontulet. Näytös vailla vertaa. Aina yhtä lumoavia. En yhtään ihmettele jos muinoin alettiin viedä seitapaikoille erilaisia uhrilahjoja kun taivas muuttuu mustasta täydeksi psykedeliaksi silmänräpäyksessä. Mitään en oo ottanu. Lapsille trippimehut.

Bioluminesenssi

Loistava sana. Asiantuntijaslangissa varmaan bisse. Olen kuukauden aikana käynyt Mossen kanssa tossa vuonon rannalla dallailemassa varmaan noin 114 kertaa. Toissa päivänä eli 29.12. törmäsimme bioluminesenssiin. Kun Mosse käveli laskuveden paljastamalla rannalla, alkoi ruohon ja kivien välistä näkyä sinertävää valoa. Vähän niin kuin pienet avaimenperäledit. Noin 20 sentin välein. Ei siis koko ajan vaan aina kun kulki suunnilleen ylitse. Ja kun lampulla valaisi, niin ei näkynyt mitään. Ei hehkua eikä hehkun lähdettä. Eilen ei enää näkynyt eikä tänään. Planktonia. Sano google. Vekkulia.

Niin että pimeässä valot ja värit ovat parhaimmillaan. Valoisalla ei vaan näe mitään.

In english

The sun is sorry not showing up. The sun wants to apologize. Or at leasts to compensate the losses. What can be done?

Blue light

It surely looks great when the sun is crawling deep in the darkness and all we get are the blue light moments. With snow the light is absolutely beautiful and you can hardly see the shadows.

Pearl clouds

Yeah, great! Fireworks of pastel colours! Today these clouds were peeking behind the lower set of clouds every now and then. Almost as great as northern lights. And more rare. And no need to be awake at night time.

Northern lights

When sun runs out of it’s own tricks, help is needed. Northern lights appear! Show of a kind. Always as fascinating. I don’t blame ancient people that they started to sacrify for all sorts of gods, when sky turned from black to full psychedelia in no time. I haven’t been taking anything…

Bioluminescense

Last month here in Norway I’ve been walking with Mosse by the fjord maybe about 115 times. Couple of days a go (29.12.) we noticed an interesting phenomenon. Bioluminescence. When Mosse walked on the beach during lowtide there appeared glowing bluish light. Like a small led. 20 cm apart from each others. Not all the time but when you went over them. And if you pointed them with a light, there was nothing. No glow nor the source of glow. And they were there only during that day. Not before nor after. Plankton. Said google. Funny.

So. In the darkness the lights and colours are looking greatest. When there’s a lot of light, nothing can’t be seen anymore.

Vastaa